Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0M85
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3UH7

Д-р Галя Викьова: Потребителите да купуват продукти от регистрирани обекти, тъй като те подлежат на контрол

Дата на публикуване: 02.05.2024
Последна актуализация: 02.05.2024

Без значение дали става дума за месо, яйца или козунаци – продуктите трябва да бъдат купувани от регистрирани обекти, защото подлежат на контрол. Такъв съвет отправи към потребителите д-р Галя Викьова, заместник изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) в предаването „Пресечна точка“ по Нова телевизия.

 

Във връзка със засилените проверки на Агенцията по повод Великденските празници, които се извършват по заповед на изпълнителния директор на БАБХ в период от 08.04.2024г. до 08.05.2024г.,  д-р Викьова уточни, че до момента няма установени сериозни нарушения.

 

От 08 април до 30 април са извършени 3856 проверки на територията на страната (производствени предприятия, складове за търговия с храни, обекти от ТМ и ОХ, пакетиращи центрове за яйца, общински пазари). Съставени са 17 акта за установяване на административни нарушения. Издадени са 54 бр. предписания.

 

Количества възбранени и насочени за унищожаване храни по различни причини (неустановен произход, изтекъл срок на годност, предлагане на замразени агнешки субпродукти като охладени) - 228 кг. от животински и 59 кг. от неживотински произход, 20 л прясно мляко и 330 бр. яйца Затворени са 3 обекта.

 

„Най-честите нарушения, касаят липса на обявен произход на месото, предлагано на витрините в търговската мрежа и неясен печат. Потребителят трябва да бъде информиран добре за произхода на закупуваната стока“, обясни д-р Викьова.

 

Заместник изпълнителният директор на БАБХ припомни, че върху агнешкото месо с български произход е поставен син печат, а върху вносното – червен.

 

Относно яйцата на пазара, тя посочи, че в момента се предлагат такива с произход България, Украйна, Румъния, Полша и Гърция.  „На всяко яйце трябва да има код на производителя, което означава, че то произлиза от регистриран животновъден обект“, посочи още тя.

 

Д-р Викьова припомни, че сигнали за нередности потребителите могат да подават на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта на БАБХ.

 

Относно информация за задържани на българо-турската граница „Капитан Андреево“ партиди лимони със съдържание на пестициди, д-р Галя Викьова поясни, че ежедневно в страната ни влизат стотици камиони, които внасят храни от трети страни, предимно от Турция, като всички те подлежат на проверки от Агенцията по храните.

 

„Когато се установи, че има наличие на пратка с пестициди се предприемат съответните мерки – връща се към Турция или се унищожава. 7% са установените лимони с наличие на пестициди през миналата година“, допълни тя.

 

На въпрос за влагано сухо мляко в предлаган на нашия пазар айрян, с по-евтина суровина от Украйна, д-р Викьова обясни: „Айрянът не фигурира в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Сухото мляко е млечен продукт, получен е от мляко. Там, където се изисква влагането му е възстановено сухо мляко, което се влага с технологична цел. Не може да се каже, че сухото мляко прави млечния продукт имитиращ. Имитиращият продукт е продукт, на който млечната съставка е заменена с немлечна, например растителна“.