Z6_PPGAHG8001UC306OFHLU0FQJU6
Z7_PPGAHG8001UC306OFHLU0FQJU7

БАБХ установи източника на ботулиново отравяне, възникнало при трима души в София област – домашна консерва

Дата на публикуване: 19.01.2023
Последна актуализация: 19.01.2023

 


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи източника на ботулиново отравяне, възникнало при трима души в София област – домашна консерва. 

 

След получена информация в Областна дирекция по безопасност на храните - София област от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) за три хоспитализирани лица от Област София със съмнение за отравяне с ботулинов токсин бяха предприети незабавни действия от БАБХ. 

 

При изпълнителния директор на агенцията д-р Иван Шиков беше проведена среща с директорите на РЗИ София град и София област, служители на ЦУ на БАБХ и ОДБХ - София област цел по-добра комуникация между ведомствата. 

 

От извършеното проучване по случая беше установено, че  тримата пострадали са присъствали на семейно тържество от общо девет души. На тържеството са консумирали домашно приготвени храни, консервирани храни и продукти закупени от търговски обект. 

 

ОДБХ - София област извърши посещение в домакинството на засегнатите лица. Бяха взети 23 проби от всички налични в домакинството храни. Пробите са изследвани в акредитирана лаборатория.

 

Установен е положителен резултат за ботулинов токсин в една проба от приготвено при домашни условия кьопоолу с майонеза. В кьопоолуто са вложени домашно консервирани патладжани и закупена майонеза. В изпитваната отворена кутия с майонеза, от която е приготвено кьопоолуто  не е установено наличие на ботулинов токсин. 

 

Веднага след получаване на лабораторните резултати инспектори от ОДБХ София - област посетиха домакинството на семейството и иззеха всички налични консерви домашно приготвен патладжан. Същите ще бъдат унищожени заедно със стъклените буркани в инсталация за обезвреждане на особено опасни материали. 

 

БАБХ напомня на потребителите, че при приготвяне на храни в домашни условия, особено при консервиране, следва стриктно да се спазва добра хигиена на почистване и измиване на зеленчуците и плодовете, както и на съответния инвентар и посуда.