Z6_PPGAHG80013BF064LREJVE0901
Z7_PPGAHG80013BF064LREJVE09G2

Национален център по безопасност на храните (НЦБХ) към НДНИВМИ - София

Дата на публикуване: 30.11.2022
Последна актуализация: 09.10.2023

 

НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ (НЦБХ)
(сертификат за акредитация рег.№ 155 ЛИ)
Националният център по безопасност на храни (НЦБХ) е основно структурно звено в
Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт гр.
София (НДНИВМИ). НЦБХ е резултат от преструктуриране на НДНИВМИ София с цел
намиране на адекватен отговор на новите европейски изисквания към лабораторния контрол
по безопасност и качество на храните, както и структуриране на референтната,
научноизследователската, експертната и диагностичната дейности в областта на
безопасността на храните. Към НЦБХ функционира секция „Безопасност на храни", която е
формирана от обединяването на две секции „Микробиология и органолептика на храни" и
„Физикохимия на храни". В НЦБХ се провеждат органолептични, физикохимични и
микробиологични изпитвания на храни и суровини за тяхното производство.
НЦБХ  притежава  модерно  оборудване,  подходящо  за  развитие  на
научноизследователската и експертна дейност в областта на безопасността на храните и е
акредитиран по БДС EN ISO/IEC 17025:2018 от Изпълнителна агенция “ Българска служба по
акредитация“.
НЦБХ организира и провежда мониторингови програми в съответствие с решенията на
Европейските компетентните органи в областта на безопасността на храните.
Утвърдена практика в НЦБХ е разработването и въвеждането на съвременни методи за
лабораторен анализ на храните (молекулярно-биологични, имуноензимни и хроматографски).
Със Заповед № РД 09-315/07.05.2015 г. на Министъра на земеделието и храните към
НЦБХ са определени четири Национални референтни лаборатории:
•НРЛ "Салмонела, Кампилобактер, Стафилококи и Антимикробна резистентност"
•НРЛ "Листерия, Ешерихия коли и контаминанти на двучерупчести мекотели" (считано
от 07.01.2020 г. името на лабораторията е променено на НРЛ "Листерия, Ешерихия коли и
вируси в храните" със Заповед № РД 09-5 на Министъра на земеделието, храните и горите)
•НРЛ "Морски биотоксини"
•НРЛ "Водно съдържание на птиче месо"
Единствено в Националните референтни лаборатории се извършва биохимично и
серологично потвърждаване и типизиране на всички съмнителни за Салмонела спп., Листерия
спп.и Кампилобактер спп. изолати.
НРЛ участват в организираните междулабораторни изпитвания за пригодност от
Европейските референтни лаборатории. От своя страна НРЛ организират междулабораторни
сравнителни изпитвания за официалните лаборатории от системата на БАБХ и за
акредитирани лаборатории, извършващи изпитвания за целите на официалния контрол.
Информация за акредитацията на НЦБХ, може да намерите и на следния линк:
https://www.nab-bas.bg/registar.html, като въведете регистрационния номер на Сертификата за
акредитация на лабораторията /155 ЛИ/, както и на интернет страницата на НДНИВМИ
(https://www.ndnivmi.bg/bg/reception-diagnostic-and-expertise/ncfs).

 

- Сертификат за акредитация;
- Заповед за акредитация;
- Декларация за политиките и целите по качеството;
- Анкетна карта;
- Процедура за гъвкав обхват;
- Регистър на използваните валидирани методи;
- Управление на жалби;
- Регистър на използваните стандартизирани методи;
- Възлагателно писмо.

 

За контакт:
Национален център по безопасност на храните (НЦБХ) при НДНИВМИ –
гр.София
адрес: 1606 гр. София, бул. „Пенчо Славейков” № 15
тел.: 02/ 952 37 23
e-mail: nfsc@bfsa.bg
Ръководител: гл. ас. д-р Ева Гюрова, двм